Folkrádió

Sikeres volt a magyar népi együttes amerikai turnéja

Sikerrel zárta észak-amerikai turnéját a Magyar Állami Népi Együttes: három és fél hónap alatt mintegy kilencvenezer néző látta a Magyar Concerto című táncszínházi előadásukat – közölte Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója.

Nagyon fontos volt számunkra, hogy 13 év után ismét megjelenjünk ezen a piacon. Bemutassuk, hogy a semleges ízlésű közönség fogékony arra a szemléletváltásra, amely az együttesben bekövetkezett - hangsúlyozta Kelemen László.

Mihályi Gábor, a Hagyományok Háza keretein belül működő együttes művészeti vezetője hozzátette: a turné előtt sokan - köztük ő is - kételkedtek abban, hogy a világszerte megszokott folklór revü helyett lehet-e autentikus táncokat modern táncszínházi keretben sikerrel bemutatni az ismeretlen közegben.

A siker azonban - Kelemen László szerint - meggyőző volt. A Magyar Concerto maximális megértéssel találkozott az előadások során - fogalmazott Mihályi Gábor, kiemelve, hogy a turnéra tervezett három ráadás mellé egy negyediket is be kellett állítania, mert a közönség nem akarta leengedni a muzsikusokat és a táncosokat a színpadról.

Kelemen László az együttes sikerét érzékeltetve hozzátette: a vendégjátékot szervező Columbia Artists kilátásba helyezte a turné folytatását.

A MÁNE 17 táncospárja és két zenekara a havas északtól a napsütéses Kaliforniáig összesen 62 helyszínen, 1,5-3 ezer férőhelyes termekben lépett fel a Bartók Béla emlékének ajánlott táncszínházi programmal.

A Magyar Concertót legközelebb a tánc világnapja tiszteletére rendezett Táncfórumon, pénteken este játsszák a Művészetek Palotájában, a Fesztivál Színházban.

A közeljövőben azonban ismét útra kel a MÁNE, május végén Görögországban lépnek föl, június elején részt vesznek a németországi magyar évad, az Ungarischer Akzent záróeseményein Berlinben.

Augusztus 22-én Nagyszebenben, Európa egyik idei kulturális fővárosában vendégszerepelnek, és szó van egy kora őszi spanyolországi turnéról is - ismertette az együttes terveit Kelemen László.

Echo TV, 2007. április 26.