Folkrádió

Várják a népzene és a néptánc kedvelőit Párkányban

Ingyenes táncházba és érdekes interaktív műsorra invitálja az érdeklődőket a Varjos zenekar és a Pásztortűz néptáncegyüttes.

A program ma 18 órakor a városi művelődési központban gyermektáncházzal kezdődik. Ezt 19 órakor a Mátyástól napjainkig című zenés-táncos interaktív előadás követi. 20 órától a Varjos a felnőtteknek húzza a talpalávalót.

A Mátyástól napjainkig című előadást eddig csak Somorján láthatta a közönség. „Az ősbemutató óta kicsit alakítottunk rajta. Ez a tánc- és zenetörténeti előadás elsősorban iskolásoknak készült, de a felnőtteknek is tartogat érdekességeket. 45 percben azt próbáljuk bemutatni, hogyan alakult a tánc és a zene a Kárpát-medencében Mátyás király uralkodásának idejétől. Sok hangszert korhű előadásban igyekszünk megszólaltatni” – magyarázta Madocsai Szilárd, a Varjos zenekar vezetője. Ebben Varsányi György (dob, cimbalom) és Alt István prímás is segítségükre van. A produkcióban hat zenész és két pár táncos vesz részt. A narrátor Madocsai Imre lesz. „Az előadás számunkra is kihívás, mert igyekszünk a közönség visszajelzéseihez igazítani, vagyis sose lesz két egyforma műsorunk ” – jegyezte meg a Varjos vezetője.

A Varjos és a Pásztortűz 2014-ben a nánai Gerendás fogadóban tartotta az első táncházat – csatlakozva ahhoz a hetvenes években indult mozgalomhoz, amelynek Párkányban korábban nem volt hagyománya.

Gulyás Zsuzsanna

Új Szó, 2017. március 11.