Folkrádió

Elhunyt Szitnyai Jenő

Életének 71. évében rövid betegség után elhunyt Szitnyai Jenő, a közszolgálati újságírás meghatározó személyisége.

Szitnyai Jenő pályáját a Pest megyei Hírlapnál kezdte, majd a Magyar Rádió munkatársa lett. Petres István oldalán megalapítója a hazai újságírás első szolgáltató rovatának, majd a több mint három évtizede hallható Napközben műsornak és a Balaton rádiónak.

Húsz éves rádiós munkássága alatt több nemes ügy pártfogója: a Szent Jupát, később a Kopár és az Equator földkerülő expedíciók egyik értelmi szerzője, a magyar óceáni vitorlázás krónikása. Már ezekben az években az idegenforgalom mellett a vidék mindennapjai foglalkoztatják, riportösszeállításai, helyszíni élő adásai műfajteremtőnek számítottak a rádióban.

Meghatározó fordulat pályafutásában 2002-től, amikor elvállalja a Duna Tv Határon túli Szerkesztőségének vezetését, majd a következő években további, vidéket szolgáló televíziós vállalkozás alapítója, főszerkesztője, számos intézmény, szervezet médiaszakértője.

Munkásságát több mint száz dokumentumfilm, filmsorozat őrzi, közülük is kiemelkednek a zarándokutakat megörökítő riportjai, horvát nemzetiségi produkciói, a Virágzó Magyarország sorozata.
Számos szakmai és közéleti elismerése között 1991-ben megkapta a Petőfi Sándor Sajtószabadság Díjat, 2003-ban pedig a Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét.

____________________________

Szitnyai Jenő a Folkrádiót kezdetektől támogatta, tanácsaival segítette. Hiányozni fog nekünk. Szeretettel emlékezünk rá.

2017. június 1.