Folkrádió

Filmzenei és operaműsorokkal, tehetségkutatóval és Kodály Zoltán emléke előtt tisztelegve készül a Bartók Rádió az őszi műsorrendre

Magyarország klasszikus zenei rádiója a 135 éve született és 50 éve elhunyt Kodály Zoltánra emlékezik. Az európai hírű, a magyar zenei életet alapjaiban meghatározó Kodály Zoltán - a komolyzenei közszolgálati adó névadójának társa - sokrétű, szerteágazó és fáradhatatlan munkásságának köszönhető, hogy Magyarország ma is ismeri tájegységének népzenei hagyományait és örökségét. Kodály Zoltán életét, zenepedagógiai tevékenységét és grandiózus zeneszerzői életművét szeptember 4-től hétfő esténként Évfordulók című műsorában 11 részben mutatja be a Bartók Rádió.

Kodály emlékének őrzése mellett a Bartók rádió két új műsorral is jelentkezik szeptember 4-től: a Cine-java című műsor a filmtörténet zenei magazinja lesz az adón, a Prológ operamagazin pedig a keddi operaközvetítések előtt vezeti be hallgatóit a műsorra tűzött dalművek és zenedrámák izgalmas világába. A Bartók rádió ezen az őszön Mikrofonpróba elnevezéssel tehetségkutatót is indít olyanok számára, akik a rádiós mikrofon előtt ülve érzik magukat igazán elemükben.

A XX. századi magyar zeneművészet meghatározó alakja előtt tisztelegve tematikus sorozattal jelentkezik szeptember 4-től a Bartók rádió Évfordulók című műsorában. A Kodály életét feldolgozó és azt megismertető magazin egy-egy témában járja körül a zeneszerző, zenegyűjtő, színpadi zeneíró és népzenekutató színes életpályáját. A műsorban a Bartók rádió körbejárja Kodály és a népzene, Kodály és Bartók, Kodály és a pedagógia kapcsolatát, és mindazt a műfaji repertoárt, melyben Kodály otthonosan mozgott és alkotott. Így szó lesz többek között Kodályról, mint zeneszerzőről, Kodály egyházzenéjéről, az oratóriumairól, a zenekari műveiről, az operaszínpadi műveiről. A műsor a zeneszerző életművének legfontosabb területeit és kérdéseit járja körül szakértők és szemtanúk segítségével, valamint Kodály nyilatkozatainak felidézésével. A műsor elején a Rádió archívumának kincseiből válogatva maga Kodály Zoltán szólal meg, ehhez a részlethez kapcsolódva a műsorvezetők az adott téma szakértőivel beszélgetnek majd. A meghívottak között van zenetörténész, zeneszerző, szociológus és előadóművész is, különböző generációk képviselői. Szőnyi Erzsébet zeneszerző és Bónis Ferenc zenetörténész Kodály tanítványaként saját emlékeiket is felelevenítik, míg a fiatalabb generáció képviselői, Pad Zoltán, a debreceni Kodály Kórus majd a Magyar Rádió Énekkarának vezetője vagy Dalos Anna Kodály-kutató távolabbról tekintenek Kodályra. A beszélgetéseket rövid (2-4) perces zenék tagolják.

A Kodály Zoltánra emlékező sorozat Évfordulók címmel szeptember 4-től hétfőnként, 19.00 órától lesz hallható a Bartók rádióban a szerkesztő műsorvezetők, Becze Szilvia és Katona Márta tolmácsolásában. Az előzetes tervek alapján a hangzóanyagok podcastként is elérhetőek lesznek a közmédia oldalain.

Kodály 135 - műsorsorozat 11 részben, Évfordulók címmel - a tervezett adásnapok

szept. 4. Kodály 135 X/1. rész - Kodály és a népzene
szept.11. Kodály 135 X/2. rész - Kodály és Bartók
szept. 18. Kodály 135 X/3. rész - Kodály és a pedagógia
okt. 9. Kodály 135 X/4. rész - Kodály, a zeneszerző
okt. 16. Kodály 135 X/5. rész - Kodály egyházzenéje
okt. 23. Kodály 135 X/6. rész - Kodály az operaszínpadon
nov. 20. Kodály 135 X/7. rész - Kodály oratóriumai
nov. 27.Kodály 135 X/8. rész - Kodály zenekari művei
dec. 4. Kodály 135 X/9. rész - Kodály kamarazenéje
dec. 11. Kodály 135 X/10. rész - Kodály, az ember
dec. 25. Válogatás Kodály karácsonyi műveiből

OTS, 2017. augusztus 31.