Folkrádió

Segítsünk Szarka Feliciának

A mai Románia területén, annak is a keleti tartományában, Moldvában élnek magyar testvéreink, a csángó magyarok. Ha közéjük vet a jó sors, azt hiszed, hogy játszik veled a józan eszed; úgy érzed, hogy egy mesekönyv csodavilága nyílik meg füleidnek, szemeidnek.
Ők még a nyelvújítás előtti, archaikus magyar nyelvet beszélik, házaikban megbúvik az ősi viselet, ajkukon és szívükben hordozzák őseink mondáit, dalait. És minden nap harcolnak az elrománosodás ellen, azért, hogy megmaradhassanak magyarnak.
Ebben két fő segítségük van: egyrészt az erős hitük Istenben, másrészt pedig a köztük munkálkodó magyar tanárok. Ők azok, akik a beolvadás ellen szinte nap mint nap erejükön felül küzdenek, erősen állnak magyar testvéreink mellett.
Tartják a lelket az ott élő magyar közösségben, mikor mi anyaországiak, oly sokszor elfelejtkezünk róluk.
Most egy ilyen emberért, magyar pedagógusért kell összefognunk.

Szarka Felícia és családja 2017. októberében tűzvész következtében elveszítette otthonát; azt a házat, mely Külsőrekecsinben otthona volt a csángó-magyar oktatásnak is., azt a házat, mely 25 éven keresztül mindenki előtt nyitva állt. Minden tárgyuk, minden emlékük odaveszett.

Bármilyen segítség jól jön nekik, tárgyi eszközök (tányér, főzőkanál, bútor, ruha, szőnyeg, takarók stb.), illetve pénz is.
Facebookon keressétek az alábbi csoportot, ahol a segítségnyújtás minden egyéb részletéről tájékozódhatunk (számlaszám; az adományok eljuttatásának módja és időpontja stb.)

Segítsünk Szarka Feliciának és családjának! Külsőrekecsin
Kérjük, adományainkkal segítsük Felicsit és családját, hogy új életet kezdve folytathassa hivatását, és segíthesse a magyar megmaradást.

Már sikerült elintézni az OTP-nél a bankszámlaszámot
Név. SARCA FELICIA
FUNDU RACACIUNI, BACAU, ROMANIA
SWIFT-BIC: OTPVROBU
Számlaszám: RO07OTPV290000297370HU01 (forint)
RO03OTPV290000297370RO01 (lej)
Megjegyzés: Adomány házépítésére.

Kérlek, ha bármi módon tudtok, segítsetek !

Felícia az a tanárnő Külsőrekecsinben, aki a hagyományok ápolását, az ének és tánctanítást is magyarul végzi a szabadidejében, nagyon sok áldozat vállalással. Az eltelt 25 év alatt nagyon sok gyermeknek és felnőttnek adott otthont, akik a csángó táncházakban, néptánctáborokban részt vettek, még úgy is, hogy ő maga és a családja a házukból kiszorultak.

Kovácsné Németh Edit

2017. november 26.