Folkrádió

Békési siker a verbunk és csárdás versenyen

Remekül szerepeltek a békési Belencéres Néptáncegyüttes szólistái az immáron ötödik alkalommal életre hívott Országos Nagyecsedi Verbunk és Csárdás Versenyen.

A megmérettetés szombati napján ifj. Mahovics Tamás az első korcsoportban az első helyeztést érte el, míg Okányi Mihály az ötödik korcsoportban szintén első helyen végzett, illetve a verseny fődíjának számító vándordíjat is kiérdemelte.

Mint azt Mahovics Tamástól, a Belencéres Néptáncegyüttes művészeti vezetőjétől megtudtuk, a versenyen a hagyományos nagyecsedi magyarverbunk elnevezésű táncból kell előadni egy két perces improvizációt. A résztvevőknek a huszadik század derekán filmre vett „adatközlő” táncosok táncait kell alapul venni a felkészüléshez.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen megtartott programon már az első napon is több mint nyolcvanan léptek színpadra, vasárnap pedig a nagyecsedi csárdás, páros versennyel folytatódott a program. A kihívás egyébként már nemzetközivé nőtte ki magát, hiszen a határon túlról is érkeztek táncosok Nagyecsedre.

A verbunkos eredetéről megtudtuk, hogy a szatmári béke után a főnemesi udvarok újra a kultúra központjaivá váltak, ahol virágzó, nyugat-európai szintű zenei élet alakult ki. A magyar művészeket így most már nem csak az egyház, hanem a nemesek is támogatták. A verbunkos zene- és táncritmus a magyar népzenéből származik, és emellett sokban hasonlít a csárdáshoz is.

Mindkettőre jellemzőek a hegedűn felcsendülő dallamok; a páros ütem; a lassú kezdet, amelyet egy gyors második rész követ. Gyakorlatilag ezt a két táncot állította középpontba a rendezvény is, ahol a békésiek a közönséget és a zsűrit egyaránt meggyőzték teljesítményükkel.

P.G.

BEOL - Békés megyei hírportál, 2018. március 11.