Folkrádió

Sorra nyeri a népzenei díjakat a Kevi kispacsirta

Csókolom, tényleg rólam tetszenek írni? – perdül elénk egy cserfes kislány, amikor becsöngetünk Simo­nékhoz. Aztán ott az udvaron rögtön dalra is fakad, csengő, tiszta hangja betölti az egész utcát.

Az első pillanattól látszik, hallatszik, hogy különleges tehetség, aki megtalálta helyét az autentikus népzene világában. Számos versenyeredmény bizonyítja, hogy nem véletlenül kapta a Kevi kispacsirta becenevet.

Simon Évike az ország számos pontján képviselte már városát, pedig nem könnyű a család helyzete.

– Nagyon büszkék vagyunk a lányunkra, akiben mindkettőnk családja részéről összeadódott a zenei tehetség – meséli édesanyja, akinek rendkívül gyenge a látása, így csak mérsékelten tudja segíteni a kislányt a versenyek idején.


– A férjem családjában és nálunk is több zenész is volt, valószínűleg ez köszön most vissza Évikében. Már picike korában látszott rajta, hogy érdekli a zene, annak idején az ölemben rugózva ringatózott a dallamokat hallgatva.

– Nehéz anyagi körülmények között élünk, de megpróbáljuk a lányunknak megadni, amit csak tudunk – teszi hozzá a tizennégy éves leányzó édesapja.

– A kezdetektől támogatjuk a felkészülésben, együtt szoktuk kiválasztani a versenydalokat, melyeket aztán szakértők hagynak jóvá. Sok tépelődés után tavaly úgy döntöttünk, hogy iskolát váltunk, így Évike most Kisújszállásra jár át a Kossuth Lajos Babtista Általános Iskolába, és mellette a Baptista Művészeti Iskolában tanul zenélni, énekelni.

– Három éve, hogy kizárólag az énekléssel foglalkozom. A kezdetek nem voltak könnyűek, kerestem az utam a műfajok között – tudjuk meg Évitől.

– Sok sikeres versenyem volt, de az élet úgy hozta, hogy inkább a népi irányzat hozta az eredményeket. Közben a klarinétjátékom is alakult, a klasszikus mellett a népi hangzást is próbáltam belevinni a zenélésbe.

Évikét az iskolában Janó Valéria tanárnő irányítja, vezetésével szépen és eredményesen szerepel. A tanárnő mindenben segíti, szívvel-lélekkel tanítja énekelni.

A lány pedig sorra hozza a szép minősítéseket. Megyei, térségi, országos és nemzetközi versenyeken arany minősítés, különdíjak fűződnek a nevéhez, sőt, 2017-ben két tehetségtábort nyert, köztük a Csutorás tábort Örkényben, amely nemzetközi szintű, Birinyi József tanár úr vezetésével.

Az első félévi utolsó versenyt a napokban rendezték Püspökladányban. A nemzetközi népzenei versenyen szóló ének kategóriában és szóló klarinét kategóriában is ezüst fokozatot kapott.


A túrkevei kislány nevéhez már most is megyei, térségi, országos és nemzetközi versenyeken elért arany minősítés, különdíjak fűződnek.
Fotó: Mészáros János

Ráadásul az a megtiszteltetés érte, hogy a verseny megnyitóját Balla Tibor tekerőssel kezdték el együtt, tekerő- és klarinét-együtthangzásban. A zsűri elnökétől, Birinyi József tanár úrtól ajándékként ismét meghívást kapott a Csutorás nemzetközi táborba.

– Mivel meglehetősen szerény körülmények között élünk, komoly terhet rónak a családi kasszára Évike szereplései – mondja Kálmán, az édesapa.

– Még a lányom fellépőruhái is kölcsönben vannak nálunk! Vissza kellett például mondanunk az egyik tehetségtábort, mert egyszerűen nem tudtuk volna eljuttatni a Dunántúlra Évikét. Nagy segítséget jelent viszont számunkra jó szándékú emberek önzetlensége. Köteles Róbertre és feleségére mindig számíthatunk, nélkülük el sem tudnánk utazni a versenyekre…

Korábban a sport tanította kitartásra
Simon Évike korábban a dzsúdó­sportban is szép sikereket ért el. Eljutott azonban arra a pontra­, amikor muszáj volt választani, így végül a zene mellett tette le voksát. A sportban szerzett tapasztalatokat azonban most nagyon jól tudja hasznosítani, hiszen a színpadon, fellépéseken, versenyeken bátor és fegyelmezett. Bár nyilván izgul, mégsem látszik rajta a lámpaláz, önmagát adja. Minden bizonnyal ennek is köszönheti azokat az eredményeket, melyekre a legbüszkébb. Így a KÓTA országos arany fokozatot, a KÓTA térségi kiváló szólóénekes és KÓTA térségi kiváló szólóklarinétos címet, illetve a Vass Lajos népzenei középdöntő arany fokozatú minősítést.

Szilvási Zsuzsa

Szoljon, 2018. július 10.