Folkrádió

Ibolya-évzáró bál Nagyzerinden
Az önfeláldozó munka és a néptánc szeretetének ünnepe

Szombaton 20 órai kezdettel a nagyzerindi kultúrotthon nagytermében tartotta idei évzáró bálját a helybeli Ibolya néptáncegyüttes. Ünnepi köszöntőjében Komlósi Róbert alpolgármester örömének adott hangot, amiért már a VIII. rendezvényéhez érkezett e szép rendezvény, amelyet a Nagyzerindi Polgármesteri Hivatal és a Községi Tanács a kezdetektől támogat. Komlósi Róbert mondott mindazoknak, akik csatlakoztak az Ibolyások támogatásához. Bármilyen segítség azonban hiábavaló volna, ha nem lenne egy Kiss Csillájuk és egy ifj. Szilágyi Andrásuk. Azt kívánta a megyebeli településeknek, hogy nekik is legyenek ilyen önfeláldozó, a közösségeikért áldozatokra is kész leányai, fiai. Zárszavában a maga és Simándi Sándor polgármester nevében is mindenkinek jó szórakozást, kellemes együttlétet kívánt. A nagyszámú közönséget Pap Alma, a tánccsoport oszlopos tagja, programvezető is köszöntötte, majd kifejtette: az Ibolya-bálon minden csoport bemutatja, mit tanult az elmúlt évben. Az Ibolya néptáncegyüttesben ugyanis nem értéktárgyakat, hanem élményeket, érzéseket gyűjtenek, amelyekkel elmélyítik a tánc szeretetét, ízlelgetik az együtt táncolás boldogságát, ami értékes szórakozásként is felfogható. Mert, ahogy Kodály Zoltán is mondta: „Lehet élni zene és tánc nélkül is. A sivatagon át is vezet út, de mi azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.”

Az Ibolyások már februárban elkezdték kalandos utazásaikat, ugyanis a Kék Virág néptánccsoport meghívására részt vettek a székelyföldi hagyományőrző Bölöni Farsangon. Júliusban a Füzesgyarmati Nyugdíjasklub meghívására részt vettek egy hagyományőrző lakodalomban is, ahol a menyasszony, a vőlegény, de a násznép is az Ibolyások közül került ki. Utána két napot tölthettek a Füzesgyarmati Kastélyfürdőben, jutalomként. Augusztusban hosszabb útra indultak a Somogy megyei Nagyberkibe, ahonnan már csak egy ugrás volt a Balaton, ahol ugyancsak eltölthettek három napot. A nyári megyebeli falunapokon történt fellépésekkel párhuzamosan, ősszel a Komádiban megszervezett szüreti fesztiválon is részt vettek.


Vastaps jutalmazta a fellépőketA szombati ünnepi programot az Ibolya szilágysági tánca indította Kiss Csilla vezetésével, ifj. Szilágyi András koreográfiájára vastaps közepette, megadva az est alaphangulatát. Tekintve, hogy Papp Alma táncolt a nagycsapatban, a továbbiakban Kiss Alexandrával felváltva konferáltak.

Ezt követően somogyi táncai, majd a menyecskék moldvai táncai arattak osztatlan sikert. A kicsik fáradhatatlan lelkesedése, fejlődése örömmel töltötte el a nézősereget. Azzal együtt, hogy már nem ők a legkisebbek, ugyanis ősztől megalakult az utánpótlás óvodai csoport, amely most nem lépett színpadra, de remélhetőleg hamarosan bemutatkozik a közönségnek.

A haladó csoport idei programja is zsúfolt volt, ugyanis áprilisban Sepsiszentgyörgyön léptek fel, ahol háromnapos turnén bizonyították: nemcsak a táncukkal, hanem csapatként is képesek helytállni. Idén a Csoóri Sándor Alap pályázatának köszönhetően új népviselttel bővült a ruha- és cipőtáruk, fiúknak, lányoknak egyaránt. Délalföldi táncukat a nagyok palatkai tánca követte.

Utánuk az 1999-ben alakult Elek Táncegyüttest mutatták be. Elek ugyanis arról nevezetes, hogy négy nemzetiség, a magyarok mellett románok, svábok és romák élnek együtt, ezért egyik legfontosabb célkitűzésüknek tekintik a Békés megyei nemzetiségek hagyományainak az ápolását. A nagyzerindi programban a Szilágyi András koreografálta eleki táncokat, majd a Pintér Tibor betanította békési táncokat adták elő nagy sikerrel.

Ezt követően a Folk & Roll táncegyüttest mutatták be, amely 2017-ben négy viharsarki fiatal, Móric Bence, Drimba Máté, Harmati Patrik és Szilágyi András barátságából jött létre. Céljuk a magyar néptáncok, valamint más népek táncainak színpadra állítása, magas színvonalú előadása. Hatalmas tánctudásukkal, ritmusérzékükkel, akrobatikus elemekkel megtűzdelt előadásukkal elkápráztatták a közönséget.

Közös csárdás nyitotta meg a báltAz előadás végén az Ibolyások nevében köszönetet mondtak a mindenkori támogatásért Simándi Sándor polgármesternek, akinek egyben jó egészséget is kívántak; Komlósi Róbert alpolgármesternek, a nagyzerindi önkormányzatnak. Köszönet Prentel Irénke néninek a több rend ruhának a megvarrásáért, a Pro Zerind Egyesületnek, a Nyugdíjasklubnak, a Csoóri Sándor Alap pályázatának a sikeres lebonyolításáért Kiss Csillának, Bondár Henriettének és Szabó Jánosnak. Ugyancsak köszönetüket fejezték ki Szénási Zsuzsika néninek, a nagyzerindi és a feketegyarmati református egyházközségeknek, a Tabajdi Károly Általános Iskola pedagógusainak, Szilágyi Erzsike néninek, a mindenkori konyhán tevékenykedő szülőknek és nagyszülőknek, utoljára, de nem utolsósorban megköszönték Kiss Csillának és ifj. Szilágyi Andrásnak, amiért a fáradhatatlan munkájukkal soha eddig nem tapasztalt színvonalra emelték a nagyzerindi néptáncot, elindították a néptáncmozgalmat, amelynek manapság több mint 70 aktív tagja van.

A műsor után az Ibolyásoknak a nagyteremben eljárt közös csárdása nyitotta meg a bált, amelyen a Meteor együttes szolgáltatta a talpalávalót, kiválóan szórakoztatta a közönséget hajnali négy óráig. Közben a fellépők elfogyasztották a Szilágyi Erzsébet, Erdődi Rozália és Gál Zsuzsanna főzte ízletes babgulyást, egész éjjel a Mátyás Király Söröző büféje szolgálta a mulatozókat, akik között több mint 30 értékes tombolanyereményt sorsoltak ki.


Balta János

Nyugati Jelen, 2018. november 5.