Folkrádió

Eredményt hirdettek Komáromban, az Országos Néptáncfesztiválon

Péntek délután, közel 200 táncos érkezett a komáromi Városi Művelődési Központba, ahol egész hétvégén zajlottak a versenyporogramok és különböző kísérőrendezvények. A Deákos Szólótáncverseny és a Néptáncegyüttesek Országos Seregszemléjének eredményeit a vasárnap délelőtti szakmai konferencia végén hirdették ki.

Az Országos Néptáncfesztivál az elmúlt 20 évben a szlovákiai magyar néptáncmozgalom egyetlen rendszeres szakmai rendezvénye. Főszervezője a Tremolo Polgári Társulás. A civil szervezet széles körűen foglalkozik a néptánccal a közművelődés területén, 3 korosztály számára szervez évente országos rendezvényeket. Az Országos Néptáncfesztiválon kívül társszervezője az Országos Gyermek-néptáncfesztiválnak és az idősebb korosztályra fókuszáló Példafolyamat sorozatnak, mely jelenleg több mint 20 helységben zajlik Szlovákia-szerte.

A Deákos Szólótáncverseny országos döntőjét október 4-én, rendezték meg, 16 táncos-szólista versenyző részvételével. Az előadásokat 3 tagú szakmai zsűri bírálta el, melynek tagjai Furik Rita – koreográfus, jelmeztervező, Busai Norbert – néptáncpedagógus és Hégli Dusan – koreográfus, rendező voltak.

A Deákos Szólótáncverseny döntőjének eredményei:
ARANY SÁV:
Kupec Zsófia és Kupec Zsolt
EZÜST SÁV:
Kristóf Bálint
Molnár Nicolas
Varga Dániel
Répássy Ivett és Kristóf Bálint
Krajcsa Márk
Vajner Bettina és Badin Szilárd
Klukon Rebeka és Straňák Zoltán
Greman Dorka és Lukács Bence Márk
BRONZ SÁV:
Csomor Bernadett
Kiss Dominik

Az idei seregszemle október 5-én zajló döntöjébe 4 néptáncegyüttes jutott tovább az elődöntőkből.

Az idei seregszemle október 5-én zajló döntöjébe 4 néptáncegyüttes jutott tovább az elődöntőkből. Az országos komáromi döntőt 5 tagú szakmai zsűri bírálta el, melynek tagjai Furik Rita – koreográfus, jelmeztervező, Csoóri Sándor – népzenész, Richtárcsik Mihály – koreográfus, néptáncpedagógus, Hégli Dusan – koreográfus, rendező és Mihályi Gábor – Érdemes Művész, a Magyar Állami Népi Együttes együttesvezetője voltak.

A Néptáncegyüttesek Országos Seregeszemléjének eredményei:

ARANY SÁVOS EGYÜTTESEK

Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes

EZÜST SÁVOS EGYÜTTESEK

Rakonca Néptáncegyüttes

BRONZ SÁVOS EGYÜTTESEK

Csalló Néptáncegyüttes

Megyer Táncegyüttes

A versenyprogramokon kívül a fesztiválon résztvevő közel 200 táncos a kísérőrendezvények gazdag palettájából válogathatott. Vendégként szerepelt a Várkonyi Csibészek és a Magyar Állami Népi Együttes, az esti táncházakban Hegedűs Máté és Zenekara muzsikált.

A rendezvény a Kisebbségi Kulturális Alap anyagi támogatásával valósult meg. További partnerei és támogatói a Kultúralap, az Ifjú Szivek Táncszínház és a RÉV – Magyar Kultúra Háza. Az Országos Néptáncfesztiválra legközelebb 2020 októberében kerül sor.

Új Szó, 2019. október 6.