Folkrádió

Egymillió dollár Huttyán hangjáért a Deep Forrest-től

Egymillió dollárt követelnek az öcsödi Rostásék, mert szerintuk a francia Deep Forest Grammy-díjas albumán engedély nélkül szerepel édesapjuk dala. Rostás Huttyán Károly még 1977 ben énekelte el az Esik az esőt egy belga dokumentumfilmesnek.

Az időközben elhunyt Rostás Károly családja Belgiumban és Franciaországban is járt már azért, hogy hozzájussanak pénzükhöz. Nem jártak sikerrel, ezért bírósághoz fordultak. Első fokon azonban a Fővárosi Bíróság elutasította kérelmüket.

Az ügyet közben a bíróság ismét visszadobta elsőfokra. A tárgyaláson a Magyar Tudományos Akadémia Népzenetudományi Intézetét kérték fel arra, hogy állapítsák meg: az Esik az eső népdal-e vagy sem, költhette-e Rostás Károly. A szerzői jogi perben ugyanis döntő jelentőségű, hogy a férfi szerző-e vagy csak adatközlő. A helyzetet bonyolítja, hogy a dalt 1977-ben rögzítették, 83-ban került lemezre, a felhasználás pedig 93-ben történt. Akkoriban más-más jogszabályok voltak érvényben - mondta a lapnak Markovits Zoltán, a család jogi képviselője.

A tárgyalást egyébként a múlt héten elnapolták, mert nem érkezett meg az Akadémia szakértői véleménye.

(FH)

uno.hu, 2006. május 28.