Folkrádió

Vass Lajos emlékezete

Talán neki sikerült utoljára megénekeltetni a magyar népet – mondta Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke azon az egész napos rendezvényen, amelyet a népzenekutató Vass Lajos 80. születésnapja és Kodály Zoltán halálának 40. évfordulója alkalmából rendeztek a Vasas Székházban. Az ünnepi megemlékezésen neves zenetudósok, pályatársak, karnagyok méltatták a magyar népzene önkéntes rabszolgájának”, Vass Lajosnak a munkásságát, emberségét. Annak idején a népdal sztárjaként valóban megmozgatta az egész magyarságot, gondoljunk csak a Röpülj, páva! népdalversenyre, amely rendkívüli tehetségeket is felszínre hozott.

Dr. Gerzanics Magdolna népzenekutató a Nótafa versenyt említette meg – merthogy Vass Lajos ilyet is szervezett. Ebben versenyben a gyerekeket szólította meg, akik ugyancsak óriási népdalkincset gyűjtöttek össze a saját környezetükből. Gerzanics Magdolna egy amatőr felvételről (a rádióban nem őrizték meg ezt a műsort) megidézte Vass Lajos hangját, amint éppen gyerekekkel beszélget.

Szó esett az Éneklő Magyarország mozgalomról is, amelyet kórusoknak hirdetett meg. Nem akadt az előadók között olyan, aki ne erősítette volna azt a véleményt, hogy Vass Lajos munkássága Kodály Zoltánéhoz hasonlítható. Óriási mennyiségű népdalt gyűjtött és rengeteg gyerekdalt, kórusművet, népzenei feldolgozást hagyott maga után.

Ezekből állt össze a szombati műsor, amelyet az ország minden tájáról összesereglett művészeti csoportok, énekesek adtak elő. Az emléknap alkalmából az Oktatási és Kulturális Minisztérium nevében F. Tóth Mária főtanácsos díszoklevelet adott át a népzene elhivatott képviselőinek. Szavaiból egyértelműen kicsengett: legyen ez a népzenétől gazdag nap útravaló! A nemzet hagyományőrző akaratát, tetteit nem lehet eltemetni, csak ápolni és továbbadni.

Szigeti Piroska

Népszava, 2007. április 16.