Folkrádió

Mesterségek ünnepe a budai Várban

Mesterségek ünnepe címmel e hét végén veszi kezdetét a hazai kézművesség alkotóinak bemutatkozása a budai Várban, ahol a rendezvényhez kapcsolódóan népzenei programokkal, kézműves foglalkozásokkal és gyermekműsorokkal várják a látogatókat - tájékoztatták a szervezők kedden az MTI-t, egy aznapi sajtótájékoztató kapcsán.

A szombaton megnyíló eseményt immár 17. alkalommal rendezi meg a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) a Budavári Palota történelmi környezetében - közölte Májai Magdolna sajtóreferens.

Az ötnapos ünnepségen az érdeklődők betekintést nyerhetnek egyebek mellett a fazekas, a fafaragó, a hímző, a kékfestő, a csipkeverő, a nemezkészítő, a kosárfonó és a tojásfestő mesterség fortélyaiba.

A NESZ a legkiválóbb kézműveseket, tárgyalkotó népművészeket hívta meg a fesztiválra, amelyen a hazai kézművesség jelesei mellett most is lesznek külországi vendégek: algériai, kirgiz, kozák, üzbég, türkmén, tadzsik népművészeket várnak a rendezvényre.

A Mesterségek ünnepe az idén nemzetközi kovácstalálkozóval és a hangszerkészítők fesztiváljával egészül ki.

A Magyarországi Kovácsmíves Céh által harmadik alkalommal meghirdetett találkozó szakmai programját a kert és kovácsoltvas témája köré építik fel. A céh 30 tagja mellett minden jelentős kovács alkotót meghívnak Magyarországról, s külföldi résztvevőket is várnak. A mesterek bemutatói mellett az általuk hozott munkákból a helyszínen kiállítást rendeznek.

A hangszerkészítők fesztiváljának a Magyar Nemzeti Galéria ad otthont, ahol a Magyar Hangszerész Szövetség tagjai mutatják be alkotásaikat. A kiállításhoz kamarakoncertek és szakmai előadások csatlakoznak.

A szabadtéri színpadokon népzenei és néptánc együttesek lépnek fel, a közönséget emellett bábjátékosok, vásári komédiások szórakoztatják, esténként pedig táncházat tartanak.

Az ünnep keretében adják át Az év mestere, valamint Az év ifjú mestere kitüntető címeket.

A résztvevők a hagyományok szerint augusztus 20-án felvonulással, majd a Mátyás-templom előtt kenyérszenteléssel köszöntik Szent István ünnepét.

A 20 évvel ezelőtt megalakult NESZ 35 tagszervezetet és csaknem háromezer tagot tömörít. A szervezet a hagyományos magyar népi kézművesség értékeinek támogatását, a népművészettel foglalkozó mesterek összefogását, továbbá regionális egyesületek létrehozását tekinti legfontosabb céljának

MTI, 2003. augusztus 12.