Folkrádió

A Junior Príma díjas Kiss Balbinat Ádám nyerte az I. Kalotaszegi Prímásversenyt

Az idei Méra World Music Fesztivál, keretében hirdette meg a Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület az I. Kalotaszegi Prímásversenyt, melyre 16 és 35 év közötti, az au

A verseny fődíját Kiss Balbinat Ádám, Junior Príma díjas prímás nyerte. Második helyezett lett Ficzus László, a kolozsvári Harmadik zenekar prímása. A harmadik díjat Maruzsenszki Andor budapesti prímás érdemelte el. A zsűri döntése alapján a Hagyományok Háza különdíját a helyi hagyományok magas szintű ápolásáért László Csongor, mérai prímás nyerte.
Az első ízben megrendezett versenyen induló 9 prímás egy kötelező és egy szabadon választott maximum 5 perces összeállítást mutatott be a 4 fős zsűri előtt. A kötelező versenyszámokban Fodor Sándor „Neti” kalotaszegi prímás játékát idézték meg, míg másik produkciójukban szabadon választhattak a kalotaszegi prímások játékai közül a versenyzők.
A verseny zsűrijének tagjai a Kárpát-medence ismert és elismert prímásai voltak: a zsűri elnöke Fazakas Levente, a sepsiszentgyörgyi Heveder zenekar prímása, Papp István „Gázsa” a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenekarának prímása, Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője és Major Levente az Üsztürü zenekar prímása voltak. Az elvárt magas művészi színvonalon lezajlott versenyen a zsűrizés szempontjai között a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó technikai tudása, valamint egyéni, művészi kisugárzása szerepeltek.

Hagyományok Háza, 2017. augusztus 3.