Folkrádió

Ünnepelt az Erdélyi Táncház

Negyvenéves az Erdélyi Táncház: megünneplésére szeptember 22–23-án Székelyudvarhelyen rendeztek egy fergeteges Táncháztalálkozót, melyen részt vettek a Csillagocska és Ezüstperje Néptáncegyüttesek is.

A rendezvény nyitó gálaműsorán felvonultatták az elmúlt 40 év főbb eseményeit, mozzanatait tánccal, énekkel, zenével és képekkel. A műsor átfogó képet mutatott arról, hogy hogyan kezdődött és folytatódott napjainkig az erdélyi táncház mozgalom. Így több mint 100 zenész és közel félezer táncos örvendeztette meg a közönséget színvonalas műsorával.
Maratoni gálaműsor
A rendezvény második napján az erdélyi amatőr néptáncegyütteseké volt a főszerep. A részt vevő csapatok egy egész napon át tartó maratoni gálaműsoron keresztül próbálták meg bemutatni a táncházmozgalom jelenlegi állapotát és minőségét. A szervezők minden régió egy produkcióját kérték a képviseletre, mivel fizikai képtelenség lett volna Erdély minden amatőr néptánccsoportját felvonultatni. A bihari régió hagyományápoló kulturális követei ez alkalommal a nagyváradi Csillagocska és az érsemjéni Ezüstperje Néptáncegyüttesek voltak. E két csoportot már régóta baráti szálak fűzik egymáshoz. Ebből kifolyólag az együttműködés ez alkalommal is igen gyümölcsöző volt. Egy közös produkcióval léptek színpadra, melyben sárréti és délalföldi lakodalmast mutattak be. A két nap folyamán a résztvevők betekintést nyerhettek különböző népi mesterségekbe, az Erdély nagyobb városaiban működő táncházmozgalmak életébe. A programot színesítette a számos néptáncoktatás, valamint a gyermektáncház, melyet a Csillagocska Alapítvány zenepedagógusa, Benedek Árpád, Dimény Eszter és Szőcs Brigitta vezettek a Csillagocska és Soroglya zenekarok kíséretében.
A rendkívüli méreteket öltő jubileumi rendezvény megszervezője és lebonyolítója a budapesti Hagyományok Háza erdélyi hálózata volt.

Bihari Napló, 2017. szeptember 26.