Folkrádió

Együtt táncol, s issza borát

A táncház a magyar mintákat követve terjedt el az utóbbi időben a lengyelek körében is. A lengyel–magyar kapcsolatok támogatására hamarosan intézmények jönnek létre.

Magyarország és Lengyelország olyan intézmények alapítását határozta el, amelyek a lengyel–magyar barátság hagyományát hivatottak átörökíteni a fiatal nemzedékekre. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma alapítványt hoz létre, amely a lengyel–magyar barátság és a közép-európai együttműködés egyik legendás, bár eddig méltatlanul elfeledett XX. századi hősének, Wacław Felczak professzornak a nevét viseli. A Wacław Felczak Alapítvány támogatni fogja a lengyel–magyar kapcsolatokat, a közös gondolkodást, alkotást, az élményszerű együttléteket.

Az alapítvány – amelynek elnöke Karol Biernacki, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója – március 21-én mutatkozik be a Fonó Budai Zeneházban. A program keretét a legrégebben folyamatosan működő táncház, a Fonó Szerda adja. A táncház olyan hungarikum, amely az utóbbi időben terjedt el a lengyelek körében is a magyar mintákat követve. A program központi eseménye az ünnepi gála, amely a március 24-ig tartó kulturális programsorozat első és legfontosabb eleme. Lengyel–magyar néptánccal, népzenével, kórusművekkel és jazzel ünnepelnek a résztvevők.

A március 21-i, Együtt táncol, s issza borát címmel meghirdetett gálán közreműködik a Szent Efrém Férfikar, a Kapela Brodów zenészei és táncosai, Kubinyi Júlia, Berecz István és Barátai, Fekete-Kovács Kornél és a Kuba Stankiewicz Duó. A gála központi eleme a „Polak, Węgier…” című táncos, zenés összeállítás, amelyben gyimesi és góral táncokat, valamint somogyi és kurpiei dalokat állítanak párhuzamba. A gálát hajnalig tartó lengyel–magyar táncház követi, ahol melegföldvári, szatmári, széki, kalotaszegi, és különböző lengyel táncokkal (krakowiak, kujawiak, walczyk, oberek) lehet mulatni.

Március 22-én a Lengyel Intézetben bemutatkozik a Felczak-könyvek sorozat, március 24-én a Fonó Budai Zeneházban Lengyel–magyar zenei összeFonódások címmel zenediplomáciai konferenciát tartanak, amely este lengyel–magyar kamasz táncházzal folytatódik Ula Nowakkal és a Sarjú Bandával. Az Akvárium Klubban pedig Felczak-záróbuli lesz Marcin Świetlicki, a Tizenkettő Trió, a Salk és DJ Kuba Karaś vezényletével.

Wacław Felczak (1916–1993), a Poznańi Egyetem történelem szakos hallgatója, az 1938-39-es tanévben ösztöndíjasként az Eötvös Collegium diákja volt. 1940 májusában a földalatti lengyel hadsereg katonájaként tért vissza Budapestre. 1942-től mint a Honi Hadsereg budapesti futárbázisának parancsnokhelyettese a londoni lengyel kormány és annak varsói honi képviselete közötti kapcsolattartást biztosította. Katonai esküjéhez 1945 után is hű maradt: folytatta az ellenállást. 1949-ben letartóztatták és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Kiszabadulását részben az 1956-os magyar forradalomnak köszönhette. 1958-tól a krakkói Jagelló Egyetem Történeti Intézetének tanáraként több magyar témájú könyv szerzője volt. Szakmai felkészültségével, erkölcsi tartásával a diákság példaképévé vált.

Sümegi Noémi

válasz.hu, 2018. március 9.