Folkrádió

Sodró lendületben

A 21. század felgyorsult világa kevés teret és időt enged hagyományaink ápolására, megőrzésére, tovább adására. Magyar kultúránk elengedhetetlen része a néptánc, népzene, nép játékok. Kárpátaljai közösségünkben ezeknek a szokásoknak egyik hírvivője a 2014-ben alakult Sodró együttes. A formációt vezetőjük Váradi Enikő alapította. A zenekar autentikus muzsikájával fiatalok sokaságát csalja táncparkettre már évek óta.

Munkájukról, értékeikről cimbalmosukat, a nagyváradi születésű Fekete Krisztiánt kérdeztük.

- Mesélj magadról: hol születtél, hol éltél, milyen tanulmányokat folytattál?

- Nagyváradon születtem 1986-ban, majd szüleimmel és testvéreimmel 1991-ben áttelepültünk Magyarországra a könnyebb boldogulás reményében. Az első tanulmányi éveket Pakson végeztem, ezekután Székesfehérvárra kerültem. Ott ismerkedtem meg a népzenével és szerettem meg a cimbalmot.

- Hogyan ismerkedtél meg a cimbalommal? Emlékszel-e olyanra, hogy valaki inspirált ebben a választásban?

-A szakközépiskolában volt egy népzenei fotózás, ahol megkértek, hogy üljek be a hangszer mellé. Nem tudtam akkor még cimbalmozni, de amint megismertem, nagyon megtetszett. Valamint egykori zenetanárom, Petrovits Tamás szeretette meg velem ezt a játékot. A zenei pályán való indulásra Balogh Kálmán világhírű cimbalomművész és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára bíztatott.

- Mesélj a kezdetekről: hogyan ismerkedtél meg a Sodróval?

Pár éve a Szól a fülemüle néptáncvetélkedőn a táncosokat kísérő zenekarban játszottam, amelyen a Sodró együttes is részt vett, ott ismerkedtem meg velük. Majd annak az évnek az őszén meghívtak az Ungváron tartott Folkkocsma rendezvényükre cimbalmozni. Így kerültem be a zenekarba.

- Romániai magyarként mégis Kárpátalján élsz. Hogy jött ez?

- Múlt év februárjában megpályáztam a magyarországi Petőfi Sándor ösztöndíjprogramot, melynek értelmében egy éven keresztül itt Kárpátalján élek és dolgozok. Reményeim szerint a következő évben is elnyerhetem ezt az ösztöndíjat.

- Kanyarodjunk kicsit vissza a muzsikáláshoz. Milyen érzések vannak benned, amikor színpadra álltok?

- Az egy nagyon érdekes élmény. Akkor jó érzés a színpadon muzsikálni, ha mind emberileg, lelkileg és zeneileg egymásra tudunk hangolódni. Ehhez kellenek a próbák, a hasonló lelkület és lelkesedés a szakma iránt. Olyan ez, mint egy kisebb család. És ha ezt a szeretetet, hitet át tudjuk adni a közönségnek, akkor ez egy csodálatos élmény.

- A fesztiválok, falunapok szezonja mindig pörgős számotokra. Hol láthatunk legközelebb?

- A legközelebbi fesztivál felkérésünk a Hungary Fest lesz Ungváron, a főkonzulúr meghívására május végén. Valamint az együttes állandó fellépő helyei az ungvári és beregszászi Folkkocsma.

- Külföldi felkéréseknek is eleget tesztek?

- Igen. A közelmúltban délvidéken, Zentán lépett fel az együttes, majd Brüsszelben a Kárpátalja napok keretében muzsikáltunk, Budapesten pedig a Magyarország, szeretlek! című műsorban léphettünk fel.

- Meg lehet a muzsikálásból élni?

- Az együttes elég fiatal még, és törekszünk arra, hogy megélhetést tudjon biztosítani számunkra. Célunk a szakma és a hagyományőrzés iránti szeretet továbbadása. Ahhoz, hogy ez biztos anyagi forrás legyen, meg kell teremteni a visszatérő felkérések lehetőségeit.

- Mit üzennél a fiataloknak?

- Azt üzenném nekik, hogy keressék azokat a rendezvényeket, ahol találkozhatnak népzene, népművészet területeivel. Mindez a kultúránk része, melyben bátran ki lehet teljesedni, és a társas kapcsolatok is sokkal könnyebben kialakíthatók, akár életre szóló barátságok.

- További sikereket kívánok munkátokhoz!

Kurmay Anita

Kárpátinfo, 2018. április 9.