Folkrádió

Saját székhelye lesz a Debreceni Népi Együttesnek

A Borsos József-féle házat csinosítják ki a hagyományőrzők.

A Debreceni Népi Együttes (DNE) a Let’s Colour Településszépítő Egyesület 2018-as pályázatának egyik fődíjasaként több mint 800 négyzetméterre elegendő falfestéket, a megvalósításhoz szükséges felszerelést és szakértői tanácsadást nyert el, az új székhelyének megszépítéséhez. Az előkészítés, gipszkartonozás, kőműves munkák és a mély alapozás után a színezés szerdán reggel vette kezdetét.

Az együttes szeptember 15-től már birtokba veheti újonnan, saját kezűleg festett és díszített épületét. A Rakovszky Dániel utca 8. szám alatti sarki ház, már közel tíz éve üresen áll. A DNE az önkormányzattól vehette át az ingatlant, amikor is érkezett a másik jó hír, hogy a felújítással sem kell bajlódni.

Felvidítani a falakat
– A Let's Colour Településszépítő Egyesület már nyolcadik év ír ki minden évben pályázatot. Ezekre bármelyik olyan Magyarországi közösség jelentkezhet, akinek a környezetében van felújítandó, szürke, lehangolt falfelület. Viszonylag hosszú folyamat, legalább két hónap volt az elbírálás: egy online szavazás, majd egy döntőbe jutás után és zsűri értékelést követően nyerte meg a DNE a pályázatot – mondta Nagy Gergely, a Let’s Colour Településszépítő Egyesület szóvivője.

Országos találkozó
Az elkészült házban közösségi programokat is szerveznek majd, és hét minden napján táncpróbák koptatják majd a padlót.
– Azt tervezzük, hogy szeptember 15-én beköltözünk és egy nagyszabású évadnyitó táncházzal nyitnánk, amit még kiegészít az Kezdő Felnőtt Néptáncosok Országos Találkozója, aminek természetesen ez lenne a helyszíne – nyilatkozta Hercz Vilmos, a DNE művészeti vezetője. Hangsúlyozta: – Számtalan ötletünk van még, amit szeretnénk megvalósítani azonkívül, hogy táncteremként és táncházként üzemelnénk. Egy kisebb varrodát is berendezünk majd, itt megismerkedhet bárki a viseletek varrásával.

Nyitott ház lesz
Azt is tudjuk, hogy a népzenei együtteseknek nem nagyon van helyük, ahol gyakoroljanak vagy hangszert tároljanak, itt viszont majd ez is lehetséges lesz. Emellett még számos olyan közösségi programot szervezünk, ami úgy működne, mint egy nyitott ház vagyis bárki bejöhet az ajtónkon – fogalmazott a művészeti vezető.


Dóra Nagy

Hírek 360, 2018. augusztus 3.