Folkrádió

Sikeres volt az Együttélésben című, háromnapos fesztivál Kiscsőszön

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület idén is megrendezte az Együttélésben című kisfesztiválját a napokban, a magyarországi nemzetiségek és a határon túli magyarok kultúrájának közös értékei bemutatásával, a szűkebb régió, Veszprém Megye értékeinek kiemelésével.

A fesztivál, Kárpát-medence kulturális sokszínűségét hivatott bemutatni három napon át. A Hungarikum mozgalom eredményeiről tartott tanácskozással indított program az értékőrzés napjainkban betöltött maghatározó szerepére utalt, tudta meg lapunk Kovács Norbert Cimbitől, a kiscsőszi egyesület elnökétől. Kovács Zoltán Országgyűlési képviselő szintén a vidéki értékek megtartásának fontosságáról beszélt. A közösségek összekovácsolására és erősítésére irányult eseményen, mindenki megtalálta a népművészeti programok közül a leginkább tetszőket.

Találkozhattak a népművészet ifjú mesterével, a Bezerédj-díjas és Bartók Emlékdíjas énekessel, Navratil Andreával mesterkurzusa keretében. Örömteli közösségi együttlét alkalmával, térségi értékek bemutatóján is részt vettek az érdeklődők. Bemutatkoztak a devecseri, pápai járásban létrejött értéktárak, kistermelők, mesterek, civil szervezetek. A szemet gyönyörködtető forgatagban a kulináris értékekre is komoly hangsúlyt fektettek a szervezők. A program szerves részeként, Hagyományos magyar ételkultúra címmel, főzőverseny és természetesen kóstoló is várta a jelenlévőket. Kiemelt figyelmet kapott a térség egyik jellegzetes süteménye, a kiscsőszi értéktárban is szereplő „nyújtott kőtt”, illetve a Somlói Borvidék.

A gasztronómia mellett a népzene, néptánc vitte a prímet, népművészeti csoportok bemutatkozását és táncművészeti előadásokat kísérhettek figyelemmel a látogatók. Fellépett a Bozót Néptáncegyüttes, a Kiscsőszi Ifjúsági Táncegyüttes, a Dunántúl Népi Kommandó, a Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes és táncosok Kalotaszegről és Uruguayból. Aki nemcsak a tánc látványában kívánt gyönyörködni, saját bőrén is érezhette a zene, a ritmus, a mozdulatok magával ragadó erejét. Táncoktatáson, lehetőség adódott Madocsai Imre és Nagy Myrtill koreográfusoktól a Felvidék magyar táncait, míg Hahn-Kakas Istvántól és Tombor Beától Maglódi Szlovák táncokat tanulni. A koncertélmény sem maradt el, fellépett a Fláre Beás zenekar és a Sárarany Zenekar – Egy a madár a hangjával címre keresztelt műsorukkal, melyben a népköltészet és műköltészet eleven találkozásának adtak hangot. Az irodalmi népiesség korába, a 19 század első felére visszavezetett előadáson, népdallá formált verseket, népies hangú költeményeket mutattak be. A kor atmoszféráját, magyaros verbunkos zenével idézték meg.

A családosokra gondolván a gyerekek örömére a Galgamenti Művészetek Egyesülete meseösvénye és a Rőtökör Társulat báb-előadása, hagyományos sportjátékokkal, népi kézműves kismesterségekkel, lovas kocsikázással kiegészülve zárta a sokszínűség jegyében tartott háromnapos fesztivált.
Borsos Renáta

Veszprém On-Line, 2018. szeptember 24.