Folkrádió

Újra Páva-matiné!

Különleges és ingyenes népművészeti műsorra várják a családokat és az iskolai csoportokat két októberi és egy novemberi időpontban a MÜPÁ-ban.

A 2012 óta sugárzott népzenei tehetségkutató műsor, a Fölszállott a páva máig tartó sikere a határainkon belül és azon túl élő magyar nézők körében bizonyította, hogy jelentős társadalmi igény mutatkozik népművészetünk, néptáncunk és népzenénk megismerésére.

A műsorhoz kapcsolódóan idén ötödször rendezik meg a budapesti Művészetek Palotájában a Páva-matinét, melynek előadásai a magyar néptánc és népzene történeti, táji tagozódását mutatják be, kiemelve a magyar népművészettel kapcsolatos művelődéstörténeti összefüggéseket, amelyek még izgalmasabbá, változatosabbá teszik a bemutatókat.

A nézők az első előadáson megismerkedhetnek régi stílusú táncainkkal (ilyenek a kör- és lánctáncok, illetve fegyvertáncok maradványai, ugrós és legényes, forgós és forgatós táncaink). A második előadás az új stílusú táncoké (ilyen a verbunk és a csárdás), valamint a dunai (nyugati) és a tiszai (középső) dialektusé. A harmadik előadáson Erdély rendkívül sokszínű tánchagyománya – többek között a legényesek, a vonulós páros táncok – kerülnek terítékre.

Közreműködnek a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató díjazottjai. Szerkesztő-műsorvezető: Diószegi László.

A műsorok a családok és iskolai csoportok számára előzetes regisztrációval ingyenesen tekinthetők meg, jegyek igényelhetők a pavamatine@gmail.com címen.

Helyszín: MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Időpontok:

október 2. 11 óra
október 27. 11 óra
november 11. 11 óra

KultúrPart, 2019. szeptember 30.