Folkrádió

Van csárdása Biharnak is

Hagyomány a szüret, a bál, a mulatság: talán a környék legnagyobb szüreti összejövetele van Kismarjában.

Hét feldíszített szekérrel, traktorral vonultak a falu utcáin a táncosok, és több ponton is megálltak szüreti táncukat előadni a község lakóinak. Közel százan léptek fel a szombati eseményen Kismarjában.

Tanulják a koreográfiát

Markovics Sándor néptáncoktató elmondta, nemrég fedezte fel, hogy létezik „Kismarjai csárdás”, melyet 1951. május 18-i dátummal jegyeztek, és Molnár István és Kaposi Edit adatközlők, táncmesterek gyűjtötték fel a táncot.


– Ezt eddig nem használták, én véletlen akadtam rá. Itt egy próbajelleggel, élőzene-kísérettel adjuk elő a táncot. A koreográfia még nagyon gyerekcipőben jár, az éves program, terv, hogy megtanítsuk a gyerekeknek, a tanmenetbe is be van építve. Cél, hogy több helyen megismertessük, mint bihari csárdást – tette hozzá Markovics Sándor.


Délután a Bocskai téren összeállt a nap során szekerező csapat a híres „Kismarjai csárdás” előadására: helybeliek, valamint a szentpéterszegi, derecskei, és a romániai Margittáról érkezett táncosok mutatták be közösen az újonnan tanult táncot. Az esti órákban a vacsorát követően a kultúrházban külön-külön is felléptek a szüreti menetben szereplő csoportok, majd szüreti bállal zárult a szombati nap.


Nagyné Kelemen Mónika

Hajdú Online, 2019. október 6.