Folkrádió

Nyírség-gála az arénában

Lókötők, topogók, aranysarkantyúsok is táncra perdülnek szombaton 18 órától a nyíregyházi Continental Arénában. Az idén 45 éves Nyírség Táncegyüttes jubileumi gálaműsora telt házat ígér, érdemes időben jegyhez jutni.

Komoly érték
– „Akármerre visz az utad…” – ez a címe a programnak, én pedig azt mondom erre, hogy a Nyírség útja nem akármerre vezet, hanem jó irányba – jegyezte meg dr. Kovács Ferenc polgármester. – Közösségmegtartó, személyiségfejlesztő, megtartó, építő ereje van annak a tevékenységnek, amit a táncegyüttes produkál immár negyvenöt esztendeje. Le a kalappal az eredményeik előtt! A nyári nemzetközi néptáncgála főszervezőiként ismét maradandót alkottak, Dél-Amerikától Ázsiáig vitték el a fellépők Nyíregyháza jó hírét. Önkormányzatunk eddig is támogatta őket, komoly értéket képviselve fontos, meghatározó szerepet töltenek be a város kulturális életében.

Demarcsek György művészeti vezetőnek a kisujjában van a néptánc, a kezében a gondoskodás, a lábában pedig rengeteg tánclépés. A legutóbbi gálán vonult vissza fellépőként, de a családban tovább vitték a lángot. A Nyírség Táncegyüttes azóta is ragyogó műsorokkal színesíti a palettát.

– Direkt egyetlen műsorra összpontosítottunk, nem akartuk elaprózni a gálát. Egy videómegosztó csatornán a világ bármelyik pontján élőben lehet majd nyomon követni a programot, de természetesen a helyszínen lesz igazán nagy élmény átélni.

A Nyírség 1996 óta folyamatosan rászolgált a kiválóan minősült együttes címre, ami a legnívósabb szakmai elismerésnek számít.
– A társulat tagjai és az értékelők is folyamatosan változtak azóta, ezért is vagyunk különösen büszkék a titulus elérésére, megvédésére – fűzte hozzá Demarcsek György.

Ugyan Attila, a Nyírség Táncegyesület elnöke is nagy reményekkel várja a gálát.

– Aranysarkantyús, aranygyöngyös táncosok is színpadra lépnek, lesz családok tánca, és a Nyírség utánpótlásai (az Ispiláng, a Lókötők, a Margaréta és a Topogó) is bemutatkoznak. Összesen mintegy 300 néptáncos 20 produkciója fér bele a jubileumi műsorba.

LTL

SZON, 2019. november 26.